Mini pizza + FILM

Mini pizza

Dzisiaj polecam mini pizza.

Mini można podawać na zimno jak i na ciepło, doskonale się sprawdzi na wakacyjne wyjazdy lub piesze wędrówki.

Składniki na ciasto na 6 sztuk
  • 340 g mąki (2 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • oliwa
Dodatki

Ja użyłam

  • salami
  • cebula czerwona
  • kukurydza
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty
  • pasta pomidorowa
Przygotowanie

Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej.

W letniej wodzie rozpuścić drożdże, szczyptę cukru (cukier dodajemy aby drożdże pracowały) oraz 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn. Musi mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, oraz sól rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wyrobić ciasto na początek można w misce a następnie na stolnicy, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na 6 równych części w rękach rozpłaszczamy. Smarujemy ciasto pastą pomidorową układamy na niej swoje ulubione dodatki ( u mnie salami, kukurydza, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula). Wszystko posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Zostaw komentarz