Drzewko pochodzi z krajów śródziemnomorskich, najczęściej spotykane w formie krzewu, o wiecznie zielonych listkach. Kwitnie późną wiosną, a małe zielone kwiatki, wydają połyskliwe czarne okrągłe owocki. Może też być hodowane w zimniejszym klimacie lub w donicy w mieszkaniu.
Liście laurowe maja bardzo szerokie zastosowanie w kuchni:
- zupy, buliony
- ciemne sosy
- sałatki z dodatkiem śledzi, wywar z ryb
- do mięs zwłaszcza pieczenie, gulasze cielęce i wołowe, dania z podrobów, ragout
- warzywa kapustne zwłaszcza kiszona, czerwona kapusta, buraki czerwone
- można tez dodać do galarety, ogórków konserwowych, zielonych pomidorów, buraczki czerwone, mieszane pikle
Zapach liści jest bardzo silny, więc nie należy przesadzać z ich ilością, czasami wystarczy pół listka.
Mój wawrzyn niestety usechł – muszę przeprowadzić kolejną próbę hodowli 🙂
Ja mam przywiezione z Chorwacji przez teściową:)
mmmniam… jak pięknie wygląda…. aż szkoda jeść;p
pozdrawiam ciepło,
marcela
Muszę sobie wyhodować w donicy, jeszcze się nie dorobiłam takiego drzewka 😉