Lemoniada  cytrynowa

Lemoniada  cytrynowa + FILM

Jeśli szukasz orzeźwienia, polecam wypróbować coś specjalnego. Dzisiaj polecam lemoniadę cytrynową z syropem miętowym. To doskonały wybór na gorące dni. Lemoniada ta, nie tylko zaspokoi pragnienie, ale dzięki dodatkowi syropu miętowego nabiera wyjątkowego, orzeźwiającego smaku. Idealnie sprawdzi się jako chłodny napój na letnie popołudnie.

Lemoniadę można przygotować również bez syropu z mięty. Wówczas listki mięty należy rozgnieć, aby puściły sok.

Składniki

  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody
  • listki mięty z 4 gałązek
  • 2 pomarańcze
  • 4 cytryny

Wykonanie

Liski mięty oberwać z gałązki i zagotować z cukrem z niewielkim dodatkiem wody. Syrop zrobi się lekko zielony, przecedzić i odstawić do przestudzenia.

Z cytrusów wycisnąć sok.

Jak syrop będzie już chłodny mieszamy wszystkie płyny (syrop, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz wodę). Na koniec do dzbanka  możemy dodać kostki lodu, plasterki cytryny i listki mięty.

Zostaw komentarz