Leczo, które jest proste w przygotowaniu i szybko znika z talerza. Jest to danie, które można przygotować w różnych wariantach, dodając ulubione warzywa czy mięso. Tradycyjnie leczo przygotowuje się z papryki, pomidorów oraz cebuli, ale można dodać również kabaczki, cukinie, czy nawet ziemniaki dla wzbogacenia smaku. Wszystkie składniki dusimy razem, aż warzywa staną się miękkie i aromatyczne. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale jest także zdrowe i pełne witamin. Idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.
Składniki
- cebula
- 2 ząbki czosnki
- 2 papryki
- 3 średnie pomidory
- cukinia
- 6-8 pieczarek
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- olej
Wykonanie
Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość duża kostkę, a marchewkę w talarki.
Cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne(jeżeli cukinia jest mała i ich niema to nie trzeba wydrąża)
Gdy cebula będzie już zarumieniona na niewielkiej ilości oleju dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i jeszcze chwilkę podsmażamy na niedużym ogniu.
Następnie dodajemy paprykę oraz marchewkę i dusimy ok 10 minut, po upływie tego czasu dodajemy pokrojone pomidory i ponownie dusimy przez następne 10 minut. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju i dodajemy na końcu.
Wszystko dusimy do momentu zmięknięcia warzyw. Jednak nie za długo aby się nie rozgotowały. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze ok 2-3 minuty.