Leczo

Leczo, które jest proste w przygotowaniu i szybko znika z talerza. Jest to danie, które można przygotować w różnych wariantach, dodając ulubione warzywa czy mięso. Tradycyjnie leczo przygotowuje się z papryki, pomidorów oraz cebuli, ale można dodać również kabaczki, cukinie, czy nawet ziemniaki dla wzbogacenia smaku. Wszystkie składniki dusimy razem, aż warzywa staną się miękkie i aromatyczne. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale jest także zdrowe i pełne witamin. Idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.

Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 papryki
  • 3 średnie pomidory
  • cukinia
  • 6-8 pieczarek
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • olej

Wykonanie

Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość duża kostkę, a marchewkę w talarki.

Cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne(jeżeli cukinia jest mała i ich niema to nie trzeba wydrąża)

Gdy cebula będzie już zarumieniona na niewielkiej ilości oleju dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i jeszcze chwilkę podsmażamy na niedużym ogniu.

Następnie dodajemy paprykę oraz marchewkę i dusimy ok 10 minut, po upływie tego czasu dodajemy pokrojone pomidory i ponownie dusimy przez następne 10 minut. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.

 Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju i dodajemy na końcu.

Wszystko dusimy do momentu zmięknięcia warzyw. Jednak nie za długo aby się nie rozgotowały. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze ok 2-3 minuty.

Zostaw komentarz