Kruche ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe + Film

Dzisiaj polecam kruche ciasteczka imbirowe, które są idealnym rozwiązaniem dla osób szukających czegoś słodkiego, ale z wyraźnym i orzeźwiającym akcentem. Ciasteczka imbirowe znakomicie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ich chrupiąca tekstura i intensywny smak imbiru sprawią, że trudno się im oprzeć. To fantastyczny wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.

Składniki

  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 450 g mąki
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym jajku.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z imbirem, cynamonem, zielem angielskim, sodą.

Suche składniki partiami dodawać do utartej masy mieszając łopatką. Wlać miód i zagnieść dokładnie ciasto.

Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąka. Wycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz