Dzisiaj polecam kruche ciasteczka imbirowe, które są idealnym rozwiązaniem dla osób szukających czegoś słodkiego, ale z wyraźnym i orzeźwiającym akcentem. Ciasteczka imbirowe znakomicie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ich chrupiąca tekstura i intensywny smak imbiru sprawią, że trudno się im oprzeć. To fantastyczny wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.
Składniki
- 130 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 450 g mąki
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki płynnego miodu
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym jajku.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z imbirem, cynamonem, zielem angielskim, sodą.
Suche składniki partiami dodawać do utartej masy mieszając łopatką. Wlać miód i zagnieść dokładnie ciasto.
Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąka. Wycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.