Dzisiaj polecam małe kruche ciasteczka cytrynowe, które są idealne do popołudniowej herbaty. Są one delikatnie słodkie, z lekką nutą świeżej cytryny, co nadaje im wyjątkowego smaku. Upieczone na złoty kolor, rozpływają się w ustach, zachwycając każdego miłośnika słodkości.
Składniki
- 200 g mąki
- 80 cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- skórka starta z cytryny
- 100g masła
- Jajko
Wykonanie
Cytrynę sparzyć we wrzątku, następnie osuszyć i zetrzeć na tarce skórkę.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę. Następnie dodać schłodzone masło i posiekać aż powstaną małe grudki.
Następnie dodać skórkę z cytryny, sok i jajko. Wszystko dokładnie zagnieść , owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe przestudzone ciasteczka polukrować.
Jak zrobić lukier
Do 100 g cukru pudru dodać 2 łyżki soku z cytryny i ucierać do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Jeśli jest zbyt gęste dodać ½ łyżki wody i dalej ucierać.