Kruche ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Dzisiaj polecam małe kruche ciasteczka cytrynowe, które są idealne do popołudniowej herbaty. Są one delikatnie słodkie, z lekką nutą świeżej cytryny, co nadaje im wyjątkowego smaku. Upieczone na złoty kolor, rozpływają się w ustach, zachwycając każdego miłośnika słodkości.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 80 cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 100g masła
  • Jajko

Wykonanie

Cytrynę sparzyć we wrzątku, następnie osuszyć i zetrzeć na tarce skórkę.

Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę. Następnie dodać schłodzone masło i posiekać aż powstaną małe grudki.

Następnie dodać skórkę z cytryny, sok i jajko. Wszystko dokładnie zagnieść , owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.

Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe przestudzone ciasteczka polukrować.

Jak zrobić lukier

Do 100 g cukru pudru dodać 2 łyżki soku z cytryny i ucierać do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Jeśli jest zbyt gęste dodać ½ łyżki wody i dalej ucierać.

Zostaw komentarz