PATATAS RELLENOS –orginalna nazwa (Krokiety ziemniaczane)
KRAJ POCHODZENIA CHILE
Składniki:
500g ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 cebula
1 ugotowane na twardo jajko
400 g ugotowanego drobiu (bez skórki i kości)
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka wywaru z mięsa
1 żółtko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i poćwiartować, gotować 25-30 minut w osolonej wodzie. Cebulę, jajo i mięso drobiowe drobno posiekać. Rodzynki umyć pod ciepłą wodą i osączyć. Masło podgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać pietruszkę, tymianek, wywar mięsny i mieszając podsmażyć. Dodać posiekane jajko, rodzynki i mięso, wymieszać z jajkiem i także wystudzić. Z ziemniaków odlać wodę i utłuc z jajkiem. W głębokiej brytfannie podgrzać olej. Rękoma obsypanymi mąką uformować z masy mięsnej kulki i obkładać masą ziemniaczaną. Smażyć aż się zarumienią.
nie jadłam nigdy takowych..
ciekawe, ciekawe ;]
Pozdrawiam!
Fajny przepis. Muszę koniecznie wypróbować:)
Ciężko mi wyobrazić sobie te rodzynki w środku – jakoś mi to zupełnie nie pasuje. Ale cała reszta brzmi bardzo zachęcająco 🙂
Ja daję naprawdę mało.