Krokiety ziemniaczane – pyzy z mięsem

Krokiety ziemniaczane - pyzy z mięsem

PATATAS RELLENOS –orginalna nazwa (Krokiety ziemniaczane)

KRAJ POCHODZENIA CHILE

Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane

Składniki:

500g ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 cebula
1 ugotowane na twardo jajko
400 g ugotowanego drobiu (bez skórki i kości)
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka wywaru z mięsa
1 żółtko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i poćwiartować, gotować 25-30 minut w osolonej wodzie. Cebulę, jajo i mięso drobiowe drobno posiekać. Rodzynki umyć pod ciepłą wodą i osączyć. Masło podgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać pietruszkę, tymianek, wywar mięsny i mieszając podsmażyć. Dodać posiekane jajko, rodzynki i mięso, wymieszać z jajkiem i także wystudzić. Z ziemniaków odlać wodę i utłuc z jajkiem.  W głębokiej brytfannie podgrzać olej. Rękoma obsypanymi mąką uformować z masy mięsnej kulki i obkładać masą ziemniaczaną. Smażyć aż się zarumienią.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Krokiety ziemniaczane – pyzy z mięsem

Zostaw komentarz