Kotlety  ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety  ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dzisiaj polecam kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. To danie jest idealne na obiad, gdy chcesz zjeść coś pysznego i sycącego. Kotlety ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a sos pieczarkowy dodaje im wyjątkowego smaku. Można je podawać z ulubioną surówką lub warzywami na parze. Smacznego!

Często mi się zdarza ugotować więcej ziemniaków lub nie są zjedzone bo domownicy nie maja apetytu, a nieraz specjalnie gotuję więcej aby zrobić pyszne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  •  cebula
  • natka pietruszki
  • jajko
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do obtaczania kotlecików
  • 2 łyżki masła
  • 300g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 250ml śmietanki 18%

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.

Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki utłuc z serem dodać podsmażoną cebulę i doprawić przyprawami: solą, pieprzem słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać jajko mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Formować kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju.

Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Na patelni stopić masło i podsmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zostaw komentarz