Dzisiaj polecam kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. To danie jest idealne na obiad, gdy chcesz zjeść coś pysznego i sycącego. Kotlety ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a sos pieczarkowy dodaje im wyjątkowego smaku. Można je podawać z ulubioną surówką lub warzywami na parze. Smacznego!
Często mi się zdarza ugotować więcej ziemniaków lub nie są zjedzone bo domownicy nie maja apetytu, a nieraz specjalnie gotuję więcej aby zrobić pyszne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 250 g twarogu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- cebula
- natka pietruszki
- jajko
- łyżka maki ziemniaczanej
- mąka pszenna do obtaczania kotlecików
- 2 łyżki masła
- 300g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 250ml śmietanki 18%
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.
Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki utłuc z serem dodać podsmażoną cebulę i doprawić przyprawami: solą, pieprzem słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać jajko mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Formować kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Na patelni stopić masło i podsmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.