Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym
Składniki na kotlety:
szklanka kaszy jaglanej
łyżeczka soli
odrobina pieprzu
jajko
łyżka mąki kukurydzianej
łyżka otrąb owsianych
natka pietruszki
½ czerwonej papryki
ząbek czosnku
olej do smażenia
Składniki na sos jogurtowy:
jeden jogurt
naturalny
sól
odrobina soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną na gęsto stosując proporcje : 1 objętość kaszy :2,5 objętości wody.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na jednej łyżce oleju ( nie rumienić, jedynie podsmażyć do momentu aż cebula i czosnek zmiękną)
Do ugotowanej wystudzonej kaszy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem .
Formować małe kotleciki, smażyć na oleju do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste.
Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.