Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

Kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

Dzisiaj polecam kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym.

Kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne

Składniki na 2 porcje:

4 jajka ugotowane na twardo
2 surowe jajka
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki  sezamu
3 łyżki otrąb owsianych
sól, pieprz, słodka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ugotowane jajka obrać i drobno posiekać. Do rozdrobnionych  jajek dodać drobno posiekaną pietruszkę, otręby i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami. Wymieszaną masę odstawić na ok 5 minut.
Z powstałej  masy uformować cztery kotleciki i obtaczać w sezamie.
Smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej stronie. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z warzywnymi frytkami, oraz z ryżem.

 

Zostaw komentarz