Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
Dzisiaj polecam kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym.
Składniki na 2 porcje:
4 jajka ugotowane na twardo
2 surowe jajka
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki sezamu
3 łyżki otrąb owsianych
sól, pieprz, słodka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ugotowane jajka obrać i drobno posiekać. Do rozdrobnionych jajek dodać drobno posiekaną pietruszkę, otręby i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami. Wymieszaną masę odstawić na ok 5 minut.
Z powstałej masy uformować cztery kotleciki i obtaczać w sezamie.
Smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej stronie. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z warzywnymi frytkami, oraz z ryżem.