Koktajl truskawkowo-arbuzowy
Chociaż największe upały mamy już za sobą, a sezon na truskawki już dawno jest już tylko wspomnieniem, polecam koktajl truskawkowo-arbuzowy. W sezonie truskawkowym, nadmiar truskawek zamroziłam i teraz gdy najdzie nas ochota na koktajl z dodatkiem truskawek, powoli uszczuplamy zapasy.
Składniki:
Garść truskawek (ok 70g)
Plaster arbuza (ok 7 cm)
¼ cytryny
Kostki lodu
Listki mięty 5 sztuk
Wykonanie:
Truskawki, arbuz oraz miętę blendujemy z lodem. Po zblędowaniu gotowe do wypicia.
Arbuz aż w 92 procentach składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym źródłem cytruliny. Aminokwas ten działa rozszerzająco na drobne naczynia krwionośne, w związku z czym wspiera lepsze odżywienie serca.
Zatem przy tylu zaletach polecam pić koktajl truskawkowo-arbuzowy, póki jest sezon na arbuzy. A jak już nie mamy truskawek to spożywajmy same arbuzy.
pyszny, orzeźwiający i zdrowy 🙂