Dzisiaj polecam koktajl gruszkowo-grejpfrutowy na przyspieszony metabolizm, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest pełen witamin i antyoksydantów. Regularne spożywanie tego napoju może przyczynić się do poprawy trawienia oraz zwiększenia poziomu energii, dzięki czemu poczujesz się lekko i rześko przez cały dzień.
Imbir jest to indyjska przyprawa korzenna, niewiele starsza od pieprzu, znana jest w Azji już od ponad 3000 lat.
Wpływa na trawienia oraz wzmacnia apetyt. Badania potwierdzają, że ma również działanie przeciwwymiotne i powstrzymuje mdłości. Niektórym wystarczy samo wąchanie imbiru podczas podróży lub żucie niewielkiego kawałka (polecam tylko tym osoba o odpornych kubkach smakowych), ponieważ świeży imbir jest bardzo ostry.
Dla zmarzniętych i przeziębionych polecam herbatkę imbirową, ponieważ ma właściwości rozgrzewające i antyseptyczne.
Składniki
- grejpfrut
- gruszka
- imbir (2 cm)
- 1/3 szklanka wody
Wykonanie
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce. Dodajemy wodę i mieszamy.