Dzisiaj polecam kiszoną kapustę zasmażaną, która jest nie tylko pyszna, ale też wyjątkowo zdrowa. Wzbogacona o pieprz i ziele angielskie, idealnie komponuje się z różnymi daniami głównymi, dodając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Można ją przygotować na wiele sposobów, dodając np. boczek, cebulę czy też jabłka, co dodatkowo urozmaica jej walory smakowe.
Kapusta zasmażana jest to bardzo stary i prosty przepis. Ja przez wile lat nie znałam tego smaku ale jak skosztowałam to już został ze mną i dość często gości na moim stole. Każdy zna swój doskonały przepis na kapustę z boczkiem, słoniną lub tylko na oleju.
Zapewne nie wszyscy wiedzą, że dodatek kminku do gotowania kapusty ma działanie zbawienne dla naszego żołądka, podczas spożywania potraw ciężkostrawnych i tłustych. A zasmażana kapusta przecież do takich potraw należy. Wyjątkowy smak kminku podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól do smaku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyża masła
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.