Kiszona kapusta zasmażana

Kiszona kapusta zasmażana

Dzisiaj polecam kiszoną kapustę zasmażaną, która jest nie tylko pyszna, ale też wyjątkowo zdrowa. Wzbogacona o pieprz i ziele angielskie, idealnie komponuje się z różnymi daniami głównymi, dodając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Można ją przygotować na wiele sposobów, dodając np. boczek, cebulę czy też jabłka, co dodatkowo urozmaica jej walory smakowe.

Kapusta zasmażana jest to bardzo stary i prosty przepis. Ja przez wile lat nie znałam tego smaku ale jak skosztowałam to już został ze mną i dość często gości na moim stole. Każdy zna swój doskonały przepis na kapustę z boczkiem, słoniną lub tylko na oleju.

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że dodatek kminku do gotowania kapusty ma działanie zbawienne dla naszego żołądka, podczas spożywania potraw ciężkostrawnych i tłustych. A zasmażana kapusta przecież do takich potraw należy. Wyjątkowy smak kminku podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  1 łyża masła
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.

Zostaw komentarz