Kartoflanka z klopsikami
U nas w domu mało się jada zup, ale ta jest inna szybka w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna jak mój Mały niejadek już nią się zajadał i prosił o dokładkę (chociaż są tam warzywa i koperek chociaż jest kłujący:-).
Pobierz przepis
[Nie znaleziono pliku]
Składniki:
750 g ziemniaków
1 marchewka
2 cebule
300g porów
3 łyżki oleju
1,5 l gorącego rosołu wołowego (może być kostka rosołowa wołowa rozpuszczona w gorącej wodzie)
1 czerstwa bułka
1 jajo
300 g mięsa mielonego
po jednej szczypcie tartej gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu i soli, 3 pomidory
koperek
natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę wielkości ok 2 cm., marchewkę obrać i pokroić w talarki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę; połowę z tego odstawić. Pory umyć dokładnie, oczyścić i pokroić w plasterki. Rozgrzać w dużym garnku olej, podsmażyć w nim cebulę i pory przez 5 minut mieszając; dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i gorący rosół. Zupę zagotować na małym ogniu, przez 20 minut, pod przykryciem. Namoczyć bułkę w zimnej wodzie, dobrze odcisnąć i wymieszać z mięsem, jajkiem, pozostałą cebulką, gałką muszkatołową, pieprzem i solą; uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć klopsiki na 10 minut do gotującej się na niewielkim ogniu zupy. Doprawić zupę przyprawami, a na koniec posypać natką pietruszki i koperkiem.
Zupka wygląda wyśmienicie – z chęcią bym zjadła :):)
Pozdrawiam!!
I dobrze smakuje>