Dzisiaj polecam kapustę zasmażaną, która jest tradycyjnym, polskim dodatkiem do wielu dań obiadowych. Przygotowana z kiszonej lub świeżej kapusty, z dodatkiem cebuli, słoniny i przypraw, zachwyca swoim smakiem i aromatem. Idealnie komponuje się z ziemniakami oraz mięsnymi potrawami, takimi jak schabowy czy pieczeń.
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 cebula
sól do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
pieprz
½ łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyża masła
2 łyżki mąki
Wykonanie
Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku.