Jabłecznik na puszystym cieście to popularny deser w Polsce, który łączy w sobie słodkość jabłek z delikatnym, miękkim ciastem. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki. Ciasto przygotowuje się zazwyczaj z dodatkiem świeżych jabłek, które nadają mu nie tylko wspaniałego aromatu, ale także naturalnej słodyczy. Dodatkowo jabłka są bogatym źródłem witamin, co sprawia, że jabłecznik jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Puszyste ciasto uzyskuje się dzięki odpowiedniej proporcji składników oraz dokładnemu wyrobieniu ciasta, co jest kluczowe dla osiągnięcia idealnej konsystencji. Jabłecznik można podać na wiele sposobów, na przykład posypany cukrem pudrem, polany sosem waniliowym czy też podany z gałką lodów. Każda z tych opcji sprawia, że deser staje się jeszcze bardziej wyjątkowy.
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 5 dużych jajek
- 150 g cukru
- 120 ml oleju
- 50 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 8 średnich jabłek najlepiej odmiany kwaskowatej i twardej
- 2-3 łyżki cukru brązowego (ale może też być biały)
- sok z połowy cytryny
- kisiel cytrynowy (lub łyżka mąki ziemniaczanej)
- łyżeczka cynamonu
- 70 ml wody
Przygotowanie nadzienia z jabłek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Następnie przełożyć do garnka i chwile podusić. Gdy jabłka będą już miękkie kisiel rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do jabłek wszystko dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ( w całości) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej (ma być jasna i powiększyć objętość 3-krotnie) małym strumieniem wlewamy olej i mleko miksując na niskich obrotach miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi partiami dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia.
Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Piec ok 15 minut w temperaturze 175 stopni (należy piec do momentu, aż ciasto się zarumieni)
Wyjąc z piekarnika i wyłożyć całe nadzienie jabłkowe i wyrównać. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta i również wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 175 stopni.
Jabłecznik po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia (dopiero wtedy będzie się dobrze kroił). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.