Imbir jest to indyjska przyprawa korzenna, niewiele starsza od pieprzu, znana jest w Azji już od ponad 3000 lat.
Wpływa na trawienia oraz wzmacnia apetyt. Badania potwierdzają, że ma również działanie przeciwwymiotne i powstrzymuje mdłości. Niektórym wystarczy samo wąchanie imbiru podczas podróży lub żucie niewielkiego kawałka (polecam tylko tym osoba o odpornych kubkach smakowych), ponieważ świeży imbir jest bardzo ostry.
Dla zmarzniętych i przeziębionych polecam herbatkę imbirową, ponieważ ma właściwości rozgrzewające i antyseptyczne.
Imbir możemy dodawać do zup owocowych oraz z warzyw strączkowych. Można dodawać sałatek z dodatkiem drobiu, ryżu i sałatek owocowych. Doskonale nadaje się również do deserów oraz wypieków takich jak: naleśniki, wypieki na Boże Narodzenie, chleb z suszonymi owocami, kremy, melon. Do mięs także możemy dodawać imbir( wieprzowina słodko-kwaśna, dania z mięsa mielonego, ragout cielęce wątroba oraz egzotyczne potrawy z drobiu). Warzywa takie jak marchew, dynia, szpinak, biała fasola, por grzyby oraz ogórki marynowane też możemy przyprawiać imbirem.
Rozgrzewająca herbatka imbirowa
Składniki:
1 plaster korzenia imbiru (średniej grubości)
1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Następnie dodać liście czarnej herbaty i odstawić na kilka minut. Ciepłą herbatę można osłodzić miodem. Pić jako napój rozgrzewający przy przeziębieniu i grypie.
o tak, na moje przeziębienie idealna!
uwielbiam herbatkę z imibirem 🙂 Rozgrzewa tak cudownie!
Ale zazwyczaj kroiłam go do herbaty.. tutaj widzę całkowicie inne zastosowanie, muszę spróbować!
ja jeszcze z cytrynką lubię i imbirem:D
Imbir, samo zdrowie!!! 🙂
Lubię imbir, najbardziej w herbacie:)
Właśnie się kurowałam z przeziębienia imbirową herbatką (choć bez czarnej). To działa!
Robię herbatkę imbirową jak są dużę mrozy i przychodzę do domu zmarznięta. Pychota