Idealne ciasto na pierogi

Wiadomo  że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko farsz ale i ciasto. Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne, lepkie, gładkie oraz bardzo miękkie. Ciasto na pierogi  powinno się dobrze formować oraz nie stwarzać problemów przy sklejaniu pierogów. Idealne proporcje między mąka a woda powinny zagwarantować , że ciasto nie rozpłynie się i nie rozklei podczas gotowania.

Rezygnacja z dodatku jajek do ciasta zapewnia że ciasto ma bardziej plastyczną konsystencję oraz nie lepi się do rąk.

Składniki na ok 50 sztuk

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oleju

Wykonanie

Najlepiej zacząć wyrabiać w misce. Do miski z mąką dodajemy sól, olej i letnią wodę.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, jak  będą już połączone wykładamy na stolnice i wyrabiamy kilka minut az ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto odstawiamy na ok 30 minut przykryte lniana ściereczka aby „odpoczęło”.

Po upływie tego czasu możemy przygotowywać pyszne pierogi z ulubionym farszem.

Zostaw komentarz