Gołąbki bez zawijania

Dzisiaj polecam szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym. Gołąbki robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 200 g kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli oraz gołąbków

Składniki na sos

  • olej do podsmażenia cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki (pomidory można zblendować przed dodaniem do sosu)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz

 Wykonanie

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mięso mielone, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę,  pokrojoną kapustę, jajko oraz przyprawy razem mieszamy.  Możemy też dodać bułkę tartą, aby wciągnęła wilgoć, dzięki temu dodatkowi  „kotleciki” nie rozwalają podczas smażenia.

Jak już mamy wszystko dokładnie wymieszane, formujemy małe kotleciki i podsmażamy na patelni. Po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie sosu pomidorowego

Na oleju podsmażyć cebule oraz czosnek, pod koniec dodać pomidory oraz bulion. Doprawić do smaku przyprawami. Chwilę pogotować sos na małej mocy palnika, aby zredukować nadmiar płynu.

Gotowym sosem polać wcześniej podsmażone gołąbki i ułożone w naczyniu żaroodpornym.

Gołąbki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem ok 30-40 minut.

Zostaw komentarz