Gofry
Każdy gofry lubi podane inaczej, ja najbardziej lubię z cukrem pudrem. Dla małych smakoszy polecam z bita śmietana i…
Można by powiedzieć z owocami ale niestety nie miałam w domu owoców, które by nadawały się do bitej śmietany, więc oprószyłam czekoladą.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Porcje ciasta wylewamy chochelką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut na lekko rumiany kolor.
nie ma to jak domowe gofry 🙂 kojarzą mi się zawsze z latem 🙂