Sezon na cukinie trwa, więc polecam cukinie faszerowaną kaszą i pieczarkami
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
2 woreczki kaszy jęczmiennej
30 dkg pieczarek
natka pietruszki pokrojona
2 łyżki masła
1 cebula
30 dkg żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, tymianek
Wykonanie:
Kasze ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na maśle. Kaszę po ugotowaniu osączyć, wymieszać z pieczarkami, doprawić do saku przyprawami.
Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Do tak przygotowanej cukinii nakładać farsz i ułożyć na blasze. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec ok 30 minut, aż będzie miękka cukinia. Pod koniec pieczenia wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem.
Bardzo fajne danie z cukinii 🙂 tak jeszcze nie faszerowałam!
Już tyle razy sobie obiecywałam, ze przygotuje faszerowaną cukinię ale jakoś mi to nie wyszło, twój przepis i twoje zdjecia przekonują do tego, żeby to zrobić:) wygląda znakomicie:)
Super danie 🙂
podoba mi się nadzienie – jest inne niż to które zwykle daję:)
Moje smaki… i tak pięknie się prezentuje.
Nadziewaną cukinię robię od roku i bardzo lubię czy to po wegetariańsku czy z mięsem. Pychota
Bardzo apetycznie wygląda! 🙂
Uwielbiam faszerowane warzywa! Świetny przepis! 🙂
ale pyszności 😉
ooo… faszerowanej jeszcze nie jadłam, a to nadzienie brzmi cuuudownie 🙂 na zdj widze parę cukiń, może starczyłoby i dla mnie?;D