Dzisiaj polecam drożdżówki, ponieważ są niezwykle pyszne i idealne na śniadanie lub przekąskę. Można je znaleźć w różnych wariantach smakowych, takich jak z budyniem, cynamonem, owocami czy serkiem. Doskonale smakują z filiżanką gorącej herbaty lub kawy, a ich zapach potrafi wypełnić całe pomieszczenie, zachęcając do skosztowania.
Składniki na 20 drożdżówek
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
500g mąki pszennej
szczypta soli
100g drobnego cukru
100g masła
2 jajka
Kruszonka
6 łyżek mąki
40 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
Do posmarowania drożdżówek
1 żółtko
5 łyżek mleka
Na 10 sztuk drożdżówek użyłam
200g sera
twarogowego
łyżka cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
jedno małe jajko
Wszystko razem połączyłam a z białka ubiłam pianę. Dokładnie wymieszać można dodać ulubionego zapachu lub kilka rodzynek.
Do drożdżówek z owocami użyłam 3 krótkie cienkie łodygi rabarbaru i dwie morele.
Wykonanie
Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe (nie gorące) mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć łyżką z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie.
Przygotowanie kruszonki mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu nakładać nasze nadzienie ser lub owoce, Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.
Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 18-20 minut.
Pyszne na śniadanko z kubkiem gorącej herbaty 🙂