Drożdżowa gwiazda makowa
Składniki na ciasto drożdżowe:
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
150 g masła
125 ml mleka
100 g cukru pudru
łyżeczka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na masę makową:
200 g maku
cukru 50 g
sparzonych rodzynek 50 g
posiekanych orzechów włoskich 50 g
łyżeczka aromatu migdałowego
2 jaja
80 g masła
Składniki na lukier:
cukier puder
150 g
sok z ½ cytryny
2 łyżki wody
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części. Rozwałkować na 2 okręgi. Na jednym z okręgów równomiernie rozłożyć masę makową a następnie przykryć drugim płatem ciasta.
Posklejać brzegi powstałego koła, delikatnie docisnąć, a następnie na środku ustawić szklankę (jako złącznik).
Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu).
Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą.
Białkami które nam pozostały posmarować wierzch gwiazdy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przygotowanie masy makowej
Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce.
W dużym rondlu rozpuścić masło dodać bakalie, mak, cukier i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.
Przygotowanie lukru
Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę.
Ostudzoną strucle udekorować lukrem.