Dzisiaj chciałam podzielić się tym, jak samemu można przygotować przyprawę do kurczaka. Można ją użyć zarówno do pieczenia udek, filetów, całego kurczaka, jak również do szaszłyków upieczonych na grillu. Przygotowanie własnej mieszanki przypraw to świetny sposób na dostosowanie smaku potrawy do swoich upodobań i uniknięcie sztucznych dodatków często obecnych w gotowych mieszankach.
Przyprawiając kurczaka, równomiernie posyp go przygotowaną mieszanką i delikatnie wmasuj w mięso, aby smaki lepiej się wchłonęły. Dzięki temu twoje danie będzie miało niepowtarzalny aromat i smak.
Składniki:
- 3 łyżki soli różowej himalajskiej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
- po łyżeczce: suszonego czosnki, kurkumy, kminku mielonego, suszonej pietruszki, curry, suszonej cebuli
- ½ łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Jeżeli chcemy zrobić marynatę możemy dodać niewielką ilość oleju i zamarynować, dowolne mięso.
One thought on “Domowa przyprawa do kurczaka”