Dzisiaj polecam domową bruschettę z pomidorów dojrzewających na słońcu, z dodatkiem aromatycznej bazylii, oliwy z oliwek oraz delikatnie pokrojonego czosnku, serwowaną na chrupiącym pieczywie.
Składniki
- Można użyć dowolnej ilości składników (ja z moich użytych składników przygotowałam kanapeczki z dwóch bagietek)
- 3 duże pomidory malinowe (ok 1,2 kg )
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka bazyli
- sól
- pieprz
- łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory sparzyć (delikatnie nożykiem naciąć skórkę i zalać wrzątkiem na kilka sekund, następnie odlać delikatnie wodę i obrać ze skórek).
Obrane pomidory ze skórek drobno pokroić i odcedzić z nadmiaru soku.
Do podsmażonego czosnku dajemy pokrojone pomidory i dusimy na małej mocy palinka, aby odparować nadmiar soku.
Doprawiamy ziołami bazylią, oregano oraz sola i pieprzem.
Jak już się zredukuje nadmiar soku (po ok 30-40 minutach), odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzoną bruschettą smarujemy pieczywo, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.