Domowa Bruschetta

Domowa Bruschetta

Dzisiaj polecam domową bruschettę z pomidorów dojrzewających na słońcu, z dodatkiem aromatycznej bazylii, oliwy z oliwek oraz delikatnie pokrojonego czosnku, serwowaną na chrupiącym pieczywie.

Składniki

  • Można użyć dowolnej ilości składników (ja z moich użytych składników przygotowałam kanapeczki z dwóch bagietek)
  • 3 duże pomidory malinowe (ok 1,2 kg )
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka bazyli
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pomidory sparzyć (delikatnie nożykiem naciąć skórkę i zalać wrzątkiem na kilka sekund, następnie odlać delikatnie wodę i obrać ze skórek).

Obrane pomidory ze skórek drobno pokroić i odcedzić z nadmiaru soku.

Do podsmażonego czosnku dajemy pokrojone pomidory i dusimy na małej mocy palinka, aby odparować nadmiar soku.

Doprawiamy ziołami bazylią, oregano oraz sola i pieprzem.

Jak już się zredukuje nadmiar soku (po ok 30-40 minutach), odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzoną bruschettą smarujemy pieczywo, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.

Zostaw komentarz