Czeskie knedle bułczane

Czeskie knedle bułczane

Dzisiaj polecam czeskie knedle bułczane, które są pysznym dodatkiem do mięsnych sosów i gulaszy. Knedle te są robione ze specjalnej mieszanki mąki, mleka i jajek, dzięki czemu są miękkie i delikatne w smaku. Idealnie komponują się z tradycyjnym czeskim piwem, co czyni je niezastąpionym elementem każdej kolacji inspirowanej kuchnią naszych południowych sąsiadów.

Składniki

2 czerstwe bułki ale nie twarde
½ kg mąki krupczatki
sól
250 ml mleka
cukier
10g drożdży
jajko

Wykonanie

Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami mąki, odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce.

Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut.

Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy trzy- cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle.

Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą  i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle.

Najprawdopodobniej wszystkie naraz  nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość.

Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).

Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś  albo gulasz).

Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce nie wytrzymają, warto zapakować je do folii). Przed podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze.

Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo  smaczne polecam i życzę smacznego.

Zostaw komentarz