Dawno już nie mnie tu nie było, ale mam nadzieje że już wszystko będzie dobrze. Miałam trochę problem ze zdrowiem oraz komputer się zepsuł i jest w naprawie. Po drodze były ważne uroczystości rodzinne oraz przedszkolne i nawet nie miałam jak zgrać zdjęć.
Składniki:
200g masła
250 g mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g cukru pudru
kilka kropel aromatu migdałowego
ok 350 g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem (ok. 6 minut), na gładką i puszystą masę. Następnie dodawać do masy po 1 jajku, ciągle miksując (ok. 2 minuty po każdym jajku).
Mąkę wymieszać z proszkiem i małymi porcjami dodawać do ciasta, miksując na średnich obrotach, do połączenia składników.
Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Blaszkę posmarować tłuszczem (jak piekłam w kwadratowej , podwójna porcje to wykładałam pergaminem). Ciasto przełożyć, udekorować truskawkami. Następnie posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.
Piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.
u mnie też dziś ciacho z truskawkami na blogu 🙂 a czasu i ja nie mam za dużo 🙁
Mam nadzieje, że już wszystko u Ciebie będzie dobrze! Dużo zdrówka! A ciacho – pycha! 🙂
truskawki i migdały, to zawsze dobrana para:) uwielbiam!
Fajne ciacho. Zjadłabym.
Pycha! Wspaniałe ciacho <3
Piękne ciasto!