Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką + FILM

Dzisiaj polecam ciasto z rabarbarem i kruszonką. To pyszne i orzeźwiające ciasto, idealne na wiosenne i letnie popołudnia. Rabarbar, ze swoim lekko kwaskowatym smakiem, doskonale współgra z słodką kruszonką. Możesz podawać to ciasto z bitą śmietaną lub kulką waniliowego lodu, co tylko spotęguje jego smak. Prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką to świetny sposób, aby cieszyć się sezonowymi owocami.

Kruszonka

  • 100g mała (rozpuścić)
  • 180 g mąki
  • 80 g cukru brązowego trzcinowego (jeżeli nie mamy możemy zastąpić białym)
  • skórka starta z jednej cytryny

Rabarbar

  • ok 350 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto

  • 200 g maki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • cukier z wanilią

 Przygotowanie kruszonki

Masło stopić, dodać cukier oraz skórkę z cytryny. Mąkę nie dawać od razu całej, dodawać na 2-3 razy. Przygotowaną kruszonkę dajemy do lodówki, aż przygotujemy całe ciasto.

Przygotowanie rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z cukrem oraz mąką (mąkę dodajemy aby owoce nie opadły na spód ciasta)

Przygotowanie ciasta

Masło utrzeć z cukrem, gdy będzie już dobrze utarte (puszyste) dodać  jajka, a na koniec mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto przekładamy do formy (20X25 cm) na cieście układamy rabarbar i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz