Dzisiaj polecam ciasto z rabarbarem i kruszonką. To pyszne i orzeźwiające ciasto, idealne na wiosenne i letnie popołudnia. Rabarbar, ze swoim lekko kwaskowatym smakiem, doskonale współgra z słodką kruszonką. Możesz podawać to ciasto z bitą śmietaną lub kulką waniliowego lodu, co tylko spotęguje jego smak. Prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką to świetny sposób, aby cieszyć się sezonowymi owocami.
Kruszonka
- 100g mała (rozpuścić)
- 180 g mąki
- 80 g cukru brązowego trzcinowego (jeżeli nie mamy możemy zastąpić białym)
- skórka starta z jednej cytryny
Rabarbar
- ok 350 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto
- 200 g maki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- cukier z wanilią
Przygotowanie kruszonki
Masło stopić, dodać cukier oraz skórkę z cytryny. Mąkę nie dawać od razu całej, dodawać na 2-3 razy. Przygotowaną kruszonkę dajemy do lodówki, aż przygotujemy całe ciasto.
Przygotowanie rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z cukrem oraz mąką (mąkę dodajemy aby owoce nie opadły na spód ciasta)
Przygotowanie ciasta
Masło utrzeć z cukrem, gdy będzie już dobrze utarte (puszyste) dodać jajka, a na koniec mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przekładamy do formy (20X25 cm) na cieście układamy rabarbar i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.