Dzisiaj polecam proste w przygotowaniu ciasto z owocami. Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi. Owoce mrożone zawsze muszą być rozmrożone. Dobór owoców zależy od indywidualnych preferencji – świetnie sprawdzą się truskawki, jagody, maliny, jabłka, gruszki czy brzoskwinie. Kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione ciasto, które po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.
Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, można dodać odrobinę cynamonu, wanilii lub startej skórki cytrynowej. Przed podaniem warto posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lekko polewą czekoladową. Jest to doskonały deser na każdą okazję, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie w gronie bliskich.
Składniki
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 125 g masła
- 3 duże jajka
- łyżka oleju
- 400 g owoców
- łyżka mąki ziemniaczanej (do owoców)
- odrobina cukru pudru (do owoców)
- cukier puder do posypania cista
Wykonanie:
Mąkę pszenną oraz ziemniaczana wymieszać, dodać masło i dokładnie rozetrzeć rękami. Gdy masło będzie już dobrze roztarte z mąką dodać cukier i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodawać powoli jajka. Gdy składniki się dobrze połączą wyłożyć na formę.
Owoce ja dzisiaj użyłam rabarbaru i truskawek oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem aby nie poszły na spód ciasta.
Na gotowe ciasto wyłożyć owoce i piec przez ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.