Dzisiaj polecam klasyczne ciasto W-Z, które jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych wypieków w Polsce. To ciasto składa się z wielu warstw delikatnego biszkoptu przełożonego kremem maślanym, a całość pokryta jest warstwą jasnej lub ciemnej polewy czekoladowej. Tradycyjnie, W-Z kojarzone jest z elegancją i jest często serwowane podczas ważnych uroczystości lub rodzinnych spotkań. Jego niepowtarzalny smak i wygląd przyciąga smakoszy słodkich wypieków, którzy cenią sobie połączenie prostoty i klasy. Dlatego każdy, kto szuka sprawdzonego przepisu na deser, powinien rozważyć wypróbowanie tego właśnie ciasta. Spróbuj i ciesz się każdym kęsem tego wyjątkowego, polskiego wypieku.
Składniki na biszkopt (wymiary formy 20X25)
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 110 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary.
Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką.
Przełożyć do wysmarowanej papierem formy.
Żeby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy.
Sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.
Składniki na krem
- 750 ml śmietanki 36%
- 45 g cukru pudru
- 18 g żelatyny
- 100 ml wody
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca).
Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Składniki na polewę kakaową
- 125 g margaryny
- 100 g cukru
- 20 ml mleka
- 15 g kakao
- 6 g żelatyny
- 40 ml wody
Margarynę,
cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą
i masa zagotuje.
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać
(rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i
dobrze wymieszać.
Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć.
Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić.
Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.