Ciasto twarogowe z jabłkami i musli

Ciasto twarogowe z jabłkami i musli

Dzisiaj polecam proste w przygotowaniu ciasto twarogowe z jabłkami i musli. Jest to idealny przepis na szybki deser, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Twaróg nadaje ciastu delikatną konsystencję, a jabłka dodają mu wyjątkowego smaku i wilgotności. Musli, oprócz walorów smakowych, wzbogaca ciasto o dodatkowe wartości odżywcze, co czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Możesz także dodać swoje ulubione orzechy lub suszone owoce, aby nadać ciastu indywidualny charakter. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego prostego, a jednocześnie smacznego przepisu!

Składniki

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 150 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 100 g tropikalnego musli
  • cukier puder do obtoczenia jabłek i posypania ciasta

Wykonanie

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce rozetrzeć biały ser z jogurtem  naturalnym i mlekiem. Do roztartego białego sera dodać ubite jajka z cukrem. Następnie proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Mąkę przesypujemy do mokrych składników.
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Ćwiartki delikatnie ponacinać.
Formę o wymiarach ok 24X24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na tak przygotowaną formę wyłożyć połowę ciasta, posypać musli i przykryć pozostałym ciastem. Jabłka powciskać w ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Zostaw komentarz