Moja propozycja na dziś to pyszne ciasto rabarbarowe z kruszonką. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i lekko kwaskowatych smaków. Kruszonka dodaje ciastu wspaniałej tekstury, a rabarbar wspaniale komponuje się ze słodką masą. To ciasto będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 200g masła
- 100g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta zaczynam od kruszonki.
Wykonanie kruszonki
Na patelni stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało.
Przygotowanie ciasta
Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej.
Gdy wszystkie składniki dobrze się już połączyć ciasto przełożyć do tortownicy. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Ciacho musi być z pewnością smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku 🙂