Ciasto Milky way
Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 łyżka kakao
12 dag cukru
1 cukier waniliowy
7 łyżek maki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Masa biała składniki:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2łyżki cukru pudru
Ciemna masa składniki:
3 jajka
1 czekolada mleczna
½ czekolady gorzkiej
½ kostki margaryny
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany po jednym dodajemy żółtka. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej powoli po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Jeżeli ciasto wyda nam się za gęste można dodać odrobiny mleka.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub grysikiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić na pół.
Wykonanie masy białej:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, i dokładnie wymieszać.
Wykonanie masy ciemnej:
W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej margaryny dodać w kawałkach czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żółtka roztrzepać widelcem i dodać do przestudzonej ale nie zimnej masy czekoladowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie mieszamy.
Przestudzony spód biszkoptu wkładamy do formy, na biszkopt nakładamy białą masę. Masę dokładnie wyrównać i położyć drugi kawałek biszkopty. Na górny biszkopt wylewamy ciemną masę. Całość wkładamy do lodówki aby masy dobrze zgęstniały.