Ciasto kakaowe z kremem czekoladowym to jedno z najbardziej popularnych deserów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aksamitną teksturą. Przygotowanie tego ciasta składa się z kilku etapów, zaczynając od przyrządzenia wilgotnego biszkoptu kakaowego, poprzez przygotowanie bogatego kremu czekoladowego, aż po jego dekorowanie.
Biszkopt jest lekki i puszysty, dzięki starannemu ubijaniu jaj oraz odpowiedniej ilości kakao, które dodaje głębi smaku. Krem czekoladowy, będący sercem deseru, przygotowuje się z wysokiej jakości czekolady i śmietanki kremówki, co zapewnia jego kremową konsystencję i głęboki smak.
To ciasto można podać na wiele okazji – czy to urodziny, święta czy zwyczajny rodzinny obiad, zawsze będzie wyglądać elegancko i smakować wyśmienicie. Dekoracja za pomocą wiórków czekoladowych, malin lub jeżyn dodaje dodatkowego uroku i sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne, ale i pięknie prezentuje się na stole.
Składniki na ciasto
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem
- 750 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 180 g gorzkiej czekolady
- 5 g żelatyny
- 50 ml wody
maliny, jeżyny, gorzka czekolada to starcia na górę
Wykonanie
Mąkę przesiać razem z kakao. Białka oddzielić od żółtek i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier. Na koniec dodajemy po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną mąkę na kilka porcji i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy( jeżeli będziemy piekli w mniejszej formie biszkopt będzie grubszy i musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony, jeżeli w większej formie to biszkopt będzie cieńszy) pieczemy ok 30-35 minut w temp. 170 stopniach.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie aby napęczniała, po upływie 15 minut upłynnić w kąpieli wodnej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zaczną pojawiać się pierwsze fale, dzielimy na dwie części.
Do pierwszej dodajemy płynną żelatynę małymi porcjami, a do drugiej przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Składanie ciasta
Przestudzony biszkopt nasączany naparem z kawy, herbaty, lub alkoholu. Na nasączony biszkopt dajemy masę czekoladową układamy owoce na owoce dajemy białą masę. Górę ciasta posypujemy tartą gorzką czekoladą.