Ciasteczka maślane

Kto z nas nie lubi zapachu świeżo wypiekanych ciasteczek? Ten nieodparty aromat, który roznosi się po domu, przyciąga każdego do kuchni jak magnes. Świeże ciasteczka, gorące jeszcze z piekarnika, z ich chrupiącą skórką na zewnątrz i miękkim środkiem wewnątrz, są jednym z tych małych przyjemności, które umilają życie. Nie ma nic lepszego niż spędzenie deszczowego popołudnia, piekąc i następnie delektując się tymi małymi dziełami cukierniczej sztuki, przy filiżance gorącej kawy czy herbaty.

Składniki

  • 320 g  maki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200  g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia
  • 50 dżemu podgrzanego wtedy staje się lejący
  • prażone migdały

Wykonanie

Mąkę pszenna wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, dodać pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy już będzie wymieszane dodajemy chłodne masło i szybko siekamy nożem, jak będzie już dobrze posiekane dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny.

Po schłodzeniu wycinamy ciasteczka na grubość ok 2-3 milimetrów. W ciasteczku robimy wgłębienia i nadziewamy dżemem (dżem można podgrzać wtedy jest bardziej lejący). Na górę posypujemy prażonymi migdałami.

Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut.

Zostaw komentarz