Chleb z ziarnami
Składniki:
150g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
łyżeczka cukru
1 ½ łyżeczki soli
pakowanie zakwasu chlebowego żytniego w proszku (Dr. Oetker)
400 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy
20 g ziarna słonecznika
20 g ziarna białego sezamu
Ziarna słonecznika, sezamu i łyżka mąki do posypania.
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny.
Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju, ziarna i wyrobić jeszcze raz ciasto.
Formę wysmarować olejem (keksówkę najlepiej, ja nie miałam i użyłam foremki aluminiowe jednorazowej).
Ciasto przełożyć do formy posmarować woda i posypać ziarnami i mąką i naciąć delikatnie nożem. W foremce odłożyć jeszcze na około godziny do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut.
Upieczony chleb odstawić do wystudzenia.