Dzisiaj polecam chałkę drożdżową z kruszonką, która jest idealna na śniadanie z dodatkiem dżemu lub masła. Pachnie cudownie i smakuje jeszcze lepiej, szczególnie, gdy jest świeżo upieczona.
Składniki :
- 550g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- jajko
- 40 g cukru
- 25 g masła
- 250 ml mleka
Do posmarowania:
- żółtko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 30 g masła
- 30 g cukru pudru
Wychodzi z tego dość dużo kruszonki ale można zmniejszyć porcję, należy jednak pamiętać aby zachować proporcje.
2 części mąki 1 część masła 1 część cukru pudru
Przygotowanie rozczynu
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 30 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość).
Wyrabianie ciasta
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.
Posypać kruszonką i piec 30-40 minut w 1175-180 stopniach.