Bułeczki drożdżowe z kurczakiem

Bułeczki drożdżowe z kurczakiem

Dzisiaj polecam bułeczki drożdżowe z kurczakiem. Są one idealne na ciepłą przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Można je podać z różnymi sosami, na przykład czosnkowym albo pomidorowym, co dodatkowo wzbogaci ich smak. Gwarantuję, że te bułeczki będą smakować każdemu, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Smacznego!

Składniki na ciasto (na 18 bułeczek)

  • 100 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 400 g mąki + do podsypania
  • jajko roztrzepane do posmarowania gotowych bułeczek

Składniki na farsz

  • 200 g tartego żółtego sera
  • łyżeczka suszonych pomidorów (ja użyłam z dodatkiem czosnku i bazylii)
  • 2 filety z kurczak
  • cebula
  • olej do podsmażenia kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ciasta

Letnie mleko oraz wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy olej, cukier (aby drożdże pracowały), sól i suche drożdże. Dokładnie wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę, na  początek małymi porcjami, gdy będzie już nieco gęste możemy dodać pozostałą mąkę, można wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aby było gładkie. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godziny.

Przygotowanie kurczaka

Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, jak cebulka będzie już zarumieniona dodać kurczaka i doprawić przyprawą z kurczaka oraz suszonymi pomidorami. Podsmażonego fileta przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jak kurczak będzie już przestudzony wymieszać z tartym serem.

Przygotowanie bułeczek

Jak ciasto będzie już wyrośnięte przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ciasto dzielimy  na 18 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy  podsmażonego kurczaka z serem i dokładnie sklejamy.

Gotowe bułeczki odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (można również zwiększyć do 190 ), pieczemy ok 15-20 minut.

Zostaw komentarz