Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Dzisiaj polecam bułeczki czosnkowe jako dodatek do sałatek, a także jako przepyszne przekąski na różnego rodzaju spotkania towarzyskie. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami serów, wędlinami oraz oliwą z oliwek, tworząc doskonałą harmonię smaków.

Składniki:

  • 500gmąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju  lub oleju smakowego
  • 100g tartego sera

Wykonanie

Drożdże wymieszać z mąką, solą, czosnek i odrobina cukru .Do suchych składników dodać olej i powoli dolewać letnią wodę.

Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godziny.

Po wyrośnięciu uformować małe kulki, posmarować wodą i posypać tartym serem.

Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz