Dzisiaj polecam bułeczki czosnkowe jako dodatek do sałatek, a także jako przepyszne przekąski na różnego rodzaju spotkania towarzyskie. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami serów, wędlinami oraz oliwą z oliwek, tworząc doskonałą harmonię smaków.
Składniki:
- 500gmąki
- opakowanie suchych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju lub oleju smakowego
- 100g tartego sera
Wykonanie
Drożdże wymieszać z mąką, solą, czosnek i odrobina cukru .Do suchych składników dodać olej i powoli dolewać letnią wodę.
Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godziny.
Po wyrośnięciu uformować małe kulki, posmarować wodą i posypać tartym serem.
Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.