Angielskie kruche ciasteczka
Moja propozycja na dziś – angielskie kruche ciasteczka
Składniki na 40-50 sztuk:
400 g mąki
szczypta soli
25g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
250 g zimnego masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk. Posypać solą, cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na mące. Składniki najpierw posiekać dużym nożem lub rozdrobnić łopatką do ciasta, by powstały grudki. Następnie dłońmi szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i łamliwe, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 1800C (z termoobiegiem: do 1600C). Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wycinać ciasteczka, rozłożyć na przygotowanej blasze w pewnej odległości od siebie. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę, ciasteczka piec 18-20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
prezenty własnoręcznie zrobione zawsze są lepsze:) takie ciastka to bardzo fajny pomysł na nie:)
Takie kruche gwiazdki niejednemu Mikołajowi by posmakowały 🙂
Mały błąd w przepisie, a raczej w temperaturze nagrzania piekarnika, o jedno 0 za dużo 🙂
A prezenciki prezentują się wyśmienicie 🙂
yhm, ciasteczka to genialny pomysł 🙂
Dzięki za podpowiedź ;D
jak świątecznie 🙂 fajnie dostać takie ciasteczka