Zupa krem z zielonego groszku
Składniki na 2 porcje:
150 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 1/2 łyżki masła
mała cebula
50 g pokrojonego w kostkę selera
50 g posiekanego pora
łyżka mąki
600 ml bulionu
100 ml śmietany
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozdrobnione warzywa (oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka) dodać bulion tak aby zakryły warzywa i gotować przez ok 20- 25 minut.
Do pozostałego bulionu dodać groszek i gotować ok. 20- 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie połączyć ze sobą i zmiksować. Podprawić mąką rozrobiona z niewielką ilością wody. Zmiksowana zupę doprawić do smaku przyprawami i na koniec dodać pozostałe masło.
Przed podaniem na każdą porcje zupy dodać kleks śmietany.
Podawać z grzankami.