Miała być zupa krem z zielonego groszku, a wyszła z fasolki (skończyły się zapasy działkowe groszku, ale na szczęście jest jeszcze dużo fasolki szparagowej, ale tylko żółtej), też jest pyszna.
Składniki:
½ kg fasolki szparagowej mrożonej
2 łyżki masła
1 cebulka szalotka lub dymka
3 szklanki rosołu drobiowego lub wywary warzywnego
sól ziołowa
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, mrożona fasolkę oraz bulion, gotować. Gdy fasolka będzie miękka całość zmiksować. Doprawić przyprawami do smaku. Przetrzeć przez rzadkie sito, podgrzać Zupę podawać z grzankami.
Grzanki:
2 łyżki masła
1 bułka może być czerstwa
zioła prowansalskie
Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rozpuszczonym maśle na koniec posypać ziołami.