Dzisiaj polecam zupę krem z dyni, która jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i sycąca. Doskonale sprawdzi się w chłodne jesienne dni, rozgrzewając i dodając energii. Można ją podać z prażonymi pestkami dyni oraz odrobiną śmietany dla wzbogacenia smaku.
Składniki
- 750 g dyni (po obraniu)
- 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
- 300 g pomidorów (2 sztuki) lub
- 3 szklanki bulionu (750 ml)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy kurkumy w proszku
- imbir w proszku ½ łyżeczki lub świeży ok 2 cm
- 2 łyżki oleju
- kwaśna śmietana
- grzanki
Wykonanie
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Cebulę zeszklić na oleju, czosnek pokroić w plasterki i dodać do cebuli.
Gdy już podsmażymy, dodać ziemniaki, marchewkę oraz dynie pokrojoną na mniejsze kawałki i zalać gorącym bulionem, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze.
Doprawić solą, kurkumą i imbirem do smaku.