Zupa krem z brokułów
Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów.
Składniki:
1 mała pietruszka
1 średnia marchewka
¼ małej główki białej kapusty
plasterek selera (ok 1 cm)
por biała część (ok 5 cm)
350 g brokułów ( może być mrożony)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
ok 1 litr wody
grzanki z chleba tostowego razowego
Wykonanie:
Marchew pietruszkę, seler obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać.
Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem.
Bardzo lubię zupę z brokułów z grzankami 🙂
Super zupka 🙂 kolor ma już taki wiosenny 🙂
u mnie dzisiaj też zielona…groszkowa:) uwielbiam zupy kremy!
świetny ma kolorek