Zupa krem z batatów
Składniki:
½ l bulion
jeden batat
czerwona papryka
łyżka masła
mała posiekana cebula
dwa ząbki czosnku
½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta gałki muszkatołowej mielonej lub świeżo tartej
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny
grzanki
masło czosnkowe
Wykonanie:
Batata obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pól wyjąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obrać i drobno posiekać, a czosnek pokroić w cienkie paski. Wszystkie warzywa poddusić na maśle około 3-4 minuty.
Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości około 15 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie, wszystko zmiksować i doprawić do smaku przyprawami.
Przed podaniem zrobić kleks z jogurtu naturalnego. Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.