Zapiekanka ziemniaczana
Moja propozycja na dziś to – zapiekanka ziemniaczana.
Pobierz przepis
[Nie znaleziono pliku]
Składniki :
1 ½ kg ziemniaków
1 papryka
1 czerwona cebula
30 dag sera żółtego (miękkiego)
30 dag cienkiej kiełbasy (grubo mielonej)
3 łyżki musztardy
3 łyżki keczupu
przyprawa do ziemniaków
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki podgotować (nie gotować do miękkości) i odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w drobną kostkę, a wędlinę i cebulę w talarki. Na spód naczynia żaroodpornego wlać oliwę i dokładnie rozprowadzić po naczyniu w którym będziemy zapiekać (dobrze się rozprowadza ziemniakami). Ziemniaki kroić w talarki i układać tak aby dokładnie zakryć dno, na tak ułożone ziemniaki posypać przyprawę do zapiekanek i posmarować musztardą. Na musztardę kładziemy wędlinę, paprykę i cebulę (połowę), posypać serem i przykryć drugą warstwą ziemniaków, posypać przyprawą i posmarować keczupem i dodajemy resztę wędliny, cebuli i papryki. Ponownie posypujemy serem, przykrywamy trzecią warstwą ziemniaków i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy ok 30 min w temperaturze 200oC. Podawać z sosem czosnkowym.