Dzisaj polecam zapiekanke z porów i ryżu.
Składniki :
1 por
2 średnie pomidory
1 papryka
100ml oliwy z oliwek
2 woreczki ryżu
1 udko wędzone
200 ml bulionu
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
Wykonanie:
Por obrać z uszkodzonych liści, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut. Odsączyć i ostudzić, po czym pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki. Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdjąć skórkę, po czym pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić ryż, mieszając obsmażyć na jasnozłoty kolor. Do ryżu dodać por, paprykę, pomidory, pokrojone udko z kurczaka i odrobinę pieprzu oraz soli, lekko wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Przed podaniem pokropić sokiem z cytryny oraz posypać posiekaną natką.
mmm.. Jakież kolorowe i pełne warzyw danie-jestem na taaak! 🙂
Udanego wypoczynku!
Świetne kolory, bardzo fajne danie! Życzę miłego wypoczynku!
bardzo lubię takie kolorowe dania:) są najpyszniejsze:) Twoja zapiekana wygląda przepysznie:)
Lubie takie dania jednogarnkowe i zazdroszczę ferii, u nas już "po".
Bomba witaminowa. Zazdroszczę wyjazdu. Pozdrawiam
ciekawy przepis na obiadek:) z ryzu rzadko robię jakoś zapiekanki.
Bardzo lubię takie kolorowe zapiekanki. Twoja wygląda bardzo smacznie!