Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami – moja propozycja na dziś.
Składniki :
2 mini bagietki lub jedna duża przekrojona na pół
ok 1 kg pieczarek (jeżeli chcemy dać grubszą warstwę pieczarek)
1 łyżka masła
sól
pieprz
ser żółty tarty
szczypior do posypania
kukurydza
Wykonanie:
Pieczarki opłukać, obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle na małym ogniu, aby wszystka powstała woda odparowała. Pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Bagietki przekroić na pół, pieczarki poukładać na przekrojonych bagietkach i posypać tartym serem.
Tak przygotowane bagietki zapiekamy w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze ok 180 stopni aby ser się zapiekł.
Zapiekanki po upieczeniu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i kukurydzą.
Pyszne zapiekanki, bardzo lubię takie na kolację 🙂